14 Ağustos 2022 13:08

İstanbul’un her yerinde İBB dokunuşları

Kadıköy’ün en önemli simgelerinden biri olan Moda İskelesi geri dönüyor.

İstanbul’un her yerinde İBB dokunuşları

Kadıköy’ün simgesi olan ve uzun yıllardır kullanılmayan tarihi Moda İskelesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen restorasyonla hizmete açılıyor. İstanbul için değer atfeden birçok yapı İBB çalışmalarıyla bir bir geri dönüyor.

Moda İskelesi’nin tarihi serüveni

Kadıköy’ün en önemli yerlerinden biri olan Moda İskelesi’nde neler olduğu uzun zamandır merak konusu. 1937’de lodos sonucu yıkılan terastan günümüze yalnızca çevresini kuşatan korkuluklar kaldı. İskele, 1964 yılında tekrar açıldı ve 1979 yılına kadar sahil gazinosu olarak kullanıldı.

1985’te vapur seferleri kaldırıldı.1992’de kaderine terk edilen iskelede, yapılan restorasyon çalışmalarının ardından 2001’de vapur seferleri yeniden başladı. Tarihi iskele, 2014’te restorasyon sonrası restoran olarak kullanılmaya başlandı. 2016’da İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararıyla onaylanan restorasyon projesine uyulmadığı için kapatıldı.

Başkan İmamoğlu talimat verdi: Eskisinden güzel oldu!

2020 tarihinde, binaya “Moda İskelesi” tabelası tekrar asıldı ve restorasyon çalışmaları başladı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, iskelenin tekrar açılacağını sosyal medya hesabından yaptığı, “Aslına uygun hale getirilerek İstanbullulara hizmet edecek. Tarihi Moda İskelesi yeni bir kültür sanat mekanı olarak hayata dönüyor” paylaşımı ile duyurmuştu.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ve Kültür Varlıkları Dairesi Başkanı Oktay Özel’in özverili çalışmalarıyla Moda İskelesi estetik görünüme kavuşacak. İskele, 19 Ağustos günü gerçekleştirilecek olan açılışla faaliyete başlayacak.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun en hassas olduğu konulardan biri ise teknik konu dahi olsa bölge halkının görüşlerinin alınması, alanında uzman birçok kişinin fikirlerinin alınması, çağa uygun ve ötesinde akılcı uygulamaların hayata geçirilmesi. Ekibini bu şekilde oluşturan Başkan İmamoğlu, “İstanbul’a ne hizmeti oldu” diye eleştiren ruhani olarak İBB hizmetlerine kör, sağır, dilsiz olanların bile sessiz sessiz “Başkan yapıyor” fısıltılarına sebep oldu.

Restorasyon tamamlandığında kütüphane, kültür-sanat mekanı ve iskele olarak İstanbullulara hizmet verecek olan Moda İskelesi’nin dönüşüm çalışmalarını tespit ettiklerini söyleyen İmamoğlu: “Moda İskelesi, biz devraldığımızda görevi, aslında bir özel işletmeyle yapılan usulsüz bir protokol sürecini yaşamaktaydı. Onu devraldık. Süreçte nasıl değerlendireceğimiz, ki iskele hizmeti vermesi konusunda da kararlı bir duruşumuz var.”

Başkan İmamoğlu, “Orada özellikle, Dudullu-Bostancı hattının metro olarak iskeleye ulaşması, Bostancı’ya ayrı bir kimlik kazandıracak. Ve oradan gelen vatandaşlarımızın Bostancı’dan Caddebostan’a, oradan Moda’ya ve Kadıköy’e erişilebilirliğini nasıl sağlarız ve bu vesileyle de Moda’nın belli bir bölümünü daha fazla araçtan nasıl arındırabiliriz, konuştuk” ifadelerini kullandı.