31 Mart 2021 02:28
Kültür sanatın tadı Ataşehir’de bir başka
Ataşehir Belediyesi, kültür-sanat etkinliklerini E-Kültür Merkezi üzerinden gerçekleştirmeye devam ediyor.
E Kültür Merkezi’nin nisan ayı konukları arasında İlhan Şeşen, Vedat Sakman, Suavi, Cahit Berkay, Prof. Dr. Derya Unutmaz, İzzet Günay ve Veysel Diker gibi isimler yer alıyor.
Tüm kültür merkezlerini tam donanımlı birer stüdyo haline dönüştüren Ataşehir Belediyesi nisan ayı boyunca birbirinden keyifli ve eğlenceli konserler, çocuk tiyatroları, atölyeler, söyleşiler, seminerler ve daha birçok etkinlikle kültür ve sanatın canlı kalmasına katkıda bulunuyor.
Programlara Youtube, sosyal medya hesapları ve Radyo Ataşehir’den yayınlanırken ayrıca tüm programların podcastlerine de Spotify’dan ulaşılabiliyor.
Dijital Konserler
Radyo programı yapımcısı Erdeniz Erol’un Radyo Ataşehir’e özel olarak hazırladığı ‘’Bir Arkadaş Uğrayacaktı’’ radyo programı her hafta farklı bir bölümle sanatçıların akustik performanslarını evlere konuk etmeye devam ediyor. Pazar günleri yayınlanan programa nisan ayında sırasıyla Veys Çolak, Melisa Karakurt, Mahallenin Çocukları ve Dengi Dengine konuk oluyor.
Her ay ilgiyle izlenen “Ataşehir’in Sesleri” programında bu ay Hasan Karayol konuk oluyor. Ustalar Ataşehir’e Ses Veriyor isimli programda nisan ayında iki usta sanatçı yer alacak Vedat Sakman ve İlhan Şeşen.
Ataşehir Belediyesi, nisan ayında iki konser etkinliği düzenliyor. Suavi ve Mustafa Gökay birbirinden güzel eserlerini Ataşehirliler için seslendiriyorlar.
Çocuk tiyatroları
Ataşehirli çocukların arkadaşı sevimli kukla Puki, 3-6 yaş gurubu için hazırlanmış öğretici ve eğitici maceralarına nisan ayında da devam ediyor. “Puki Parkta” isimli oyun her bölümde farklı bir çocuk tiyatro topluğunu ağırlıyor. Bu ay sırasıyla işlenecek kavramlar ve tiyatro grupları şöyle: Miktar Kavramı- 1/Efe Çocuk Tiyatrosu, Miktar Kavramı-2/Tans Çocuk Tiyatrosu, Canlı ve Cansız Kavramları/Pat Atölye, Zıt Kavramlar/Kuzguncuk Sanat Tiyatrosu.
Sanat seminerleri ve kültür-sanat sohbetleri
Ataşehir Belediyesi E-Kültür Merkezi’nin “Çağdaş Sanat Bölümü” koordinatörlüğünü üstlenen Prof. Dr. Marcus Graf Sanat Tarihi Seminerleri’ne her ay farklı bir konuyla devam ediyor. Prof. Dr. Marcus Graf “Yeniden Klasik” adlı seminerinde 18. yüzyılın Neo Klasizm sanatını inceliyor ve sanatın modern hayat ile paradoksal ilişkisini tartışıyor.
Moderatör Melike Bayık, Galeri Sohbetleri’nde nisan ayında Galeri 77’den Buğra Uzunçelebi ile değişen sanat dünyası içinde resim ve heykelin güncel durumunu değerlendiriyor.
Müze Sohbetleri’nde nisan ayında Hatice Utkan Özden, Canda Elgiz ile Elgiz Müzesi’nin önemini ve koleksiyoner olarak müze kurmayı ve devam ettirme hikâyesini konuşuyor.
Çağdaş Sanat Buluşmaları’nda “argonotlar.com” kurucu yayın yönetmeni ve sanat yazarı Kültigin Kağan Akbulut ve sanatçı Kerem Ozan Bayraktar “Gündelik Yaşam Estetiği” üzerine bir konuşma gerçekleştiriyorlar.
Sanatçı Sohbetleri’nde moderatör Öykü Demirci, sanatçı Güler Güçlü ile sanatçının akademideki yılları, aldığı eğitim, sanat üretiminin temel konu ve malzemelerinin yanı sıra günümüz sanat ortamı üzerine sohbet ediyor.
Edebiyat kuşağı
Ataşehir Belediyesi’nin nisan etkinlikleri kapsamında yayınlanan Edebiyat Akşamları programında bu ay Sinem İnce, akademisyen-yazar Prof. Dr. Rahim Tarım ile “Mehmet Rauf ve Eylül” üzerine bir konuşma gerçekleştiriyor.
Yazarlar Çocuklarla Buluşuyor söyleşi programında ise Yazar Neslihan Önderoğlu, bu ay illüstratör ve çocuk kitapları yazarı Gökçe İrten ile “Çocuk Edebiyatında Yazar ve Çizer Olmak” üzerine konuşuyorlar.
Şiir Üstüne Konuşmalar programında gazeteci-şair İsmail Afacan, gazeteci-yazar Seray Şahinler ile yeni yayımlanan kitabı ”Ağabeyim Orhan Veli” üzerine sohbet ediyor.
Tarih ve toplum
Olgay Söyler, Tarih Okulu programında bu ay, akademisyen ve yazar Prof. Dr. Haşim Şahin ile “Osmanlı Beyliği’nin Kuruluşunda etkili olan Dervişler, Fakihler ve Gaziler” üzerine bir konuşma gerçekleştiriyor.
Tüm dünyanın son bir yılına damga vuran pandemi her meslek grubu üzerinde olumsuz etkiler yaratmaya devam ediyor. Yaşama Dair Söyleşiler programında bu ay “pandemide çeviri” konusunu çevirmen ve yazar C. Cengiz Çevik ve Armağan Ekici değerlendiriyor.
Yine pandemi döneminde görüşleri ve değerlendirmeleriyle sık sık TV kanallarına konuk olan Prof. Dr. Derya Unutmaz da nisan ayında Ataşehir Belediyesi’nin konukları arasında yer alıyor. Yazar Gülşah Elikbank, Hayat Tasarlama Sanatı sohbetlerinde dünyaca ünlü immünoloji uzmanı, ABD Jackson Genom Laboratuvarında baş araştırmacı Prof. Dr. Derya Unutmaz’ı konuk ediyor.
“Ataşehir’in Yüzleri” nisan programında moderatör Kadir İncesu iki ayrı konuğu ağırlıyor. Bunların ilki oyuncu, yönetmen, müzisyen ve oyun yazarı Veysel Diker. Diğer konuk ise şair Âba Müslim Çelik
Sinema
Ataşehir Belediyesi’nin nisan etkinlikleri arasında sinema içerikleri göze çarpıyor. Türk Sineması Konuşmaları programında sinema eleştirmeni ve yazar Burak Göral, Yeşilçam’ın değerli ismi İzzet Günay’ı konuk ediyor. Bir dönemin en önemli jönlerinden olan İzzet Günay, Yeşilçam’ı ve filmlerini kendine has zarif üslubuyla anlatıyor.
Bir başka sinema programı Sinema Konuşmaları’nda Kadir İncesu bu ay sinema yazarı Agâh Özgüç’ü ağırlıyor. Erdal Güney ile “Film Müziği Konuşuyoruz” programının nisan ayı konuğu ise unutulmaz film müziklerine imza atmış olan müzisyen Cahit Berkay. Söyleşide, Cahit Berkay, film müziğine yaklaşımını ve üretim sürecini anlatıyor.
Ataşehir Belediyesi, nisan ayında da sinema seminerlerine devam ediyor. “Kerem Akça ile Sinemada Akımlar” seminerinin konusu “Dogma 95” . Seminerde akıma dair öne çıkan filmler ve yönetmenler değerlendiriliyor. Öğretim üyesi ve sinema yazarı Rıza Oylum ise nisan ayı seminerinde “Filistin Sineması”nı ele alıyor.